"Enter"a basıp içeriğe geçin

Profesör. Dr. Mahmud Müslimoğlu’ndan mamografi çektirmeyin diyenlere sert tepki

Meme Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle düzenlenen programda konuşan Dr. Dr. Mahmut Müslimoğlu, “Dünya çapında erken teşhis için en önemli ve başarılı yöntem: mamografi. Ama Türkiye’de az sayıda bilim insanı olarak tanımlanan ama ilgilenmeyen kişiler “mamografi zararlıdır” diyebilir. İnsanlarımız kirli bilgilerden uzak durmalıdır. Bir profesör doçent olduğunda çalışanlarımız bu mektuplara dikkat ederler, onların anlattığı bilgilerle bakmazlar. Bu hiçbir alime yakışmaz, akredite makamda olsam bu arkadaşlara profesörlük alırdım.”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Meme Kanseri Farkındalık ve Farkındalık Ayı” ilan edilen Ekim ayında tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Mahmut Müslimoğlu, Prof. Dr. Neslihan Kabioğlu, İstanbul Tıp Fakültesi Meme Cerrahisi Anabilim Dalı Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencileri. Prof. tedavi yöntemleri hakkında.

Ciddi Farkındalık Toplantısı

İstanbul Üniversitesi’nin meme kanserine karşı toplumu bilinçlendirmek için önemli çalışmalar yürüttüğünü ve taramanın öneminin anlaşılması gerektiğinin altını çizen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmoud Ak, “Bugün ciddi bir bilinçlendirme toplantısı için buradayız. Kurumsal fayda açısından yararlanacağımız bir program oldu çünkü üniversitemizde öğrencilerimizin yüzde 53’ü kız öğrenci ve idari kadromuzun yüzde 57’si kız öğrenci. kadın.” Profesör. Dr. Ak, meme kanserinin tanı ve tedavi yöntemleriyle önlenebileceğini belirterek, farkındalık programlarının bu sürece katkısını dile getirdi.

‘Bilim adamı olarak tanımlanan insanlar mamogramların zararlı olduğunu söyleyebilir’

Mamografinin meme kanserini tespit etmedeki rolüne dikkat çeken İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Müslimoğlu, “Dünya çapında erken teşhis için en önemli ve başarılı yöntem. Bir mamogram alın. Mamografinin zararı henüz kanıtlanmamıştır. Bunu iyi yapan ülkelerde 100 kadından 60’ı evre 0 veya evre 1’de yakalanıyor ve hayatları kurtuluyor. Ama Türkiye’de sadece birkaç bilim insanı olarak nitelendirilen ve bununla hiçbir ilgisi olmayan devasa bir kolej düşünün, biz onun yararına ve gerekliliğine inansak da “Mamografi zararlıdır” diyebilir. İnsanlar bize “Bu bize zararlı, acı çekmeyelim” diyerek gelebilirler. Bu noktada halkımız kirli bilgilerden uzak durmalıdır. Mamografi çektirmenin gerçek bir zararı yoktur, en az 40 yaşında mamografi çektirmeleri gerekir. Erken teşhis gerçekten hayat kurtarıyor. Herkesin bir sorumluluğu vardır. Lütfen kendi konularından konuşanların tarihini araştırmalarına izin verin. Bir profesör doçent olunca bizim insanımız bu söylemlere dikkat ediyor ama arkasında kim var, hangi bilgiyle konuşuyor, hiç bakmıyor. Üniversite profesörü olabilirim ama kolesterol hakkında bir şey söyleyemem çünkü pozisyonum benim alanım değil. İki makale okumama rağmen böyle bir şey söyleyemem. Bu nedenle, bu noktada kişi kardiyolog ise ve meme kanserinden bahsediyorsa personelimiz herhangi bir kredi almamalıdır. Bir âlime yakışmaz, ben iktidarda olsam bu arkadaşların profesörlüğünü alırdım, düz doktor gibi konuşsalardı etkili olmazlardı. Biz de genç bir nüfusa sahibiz, gençler arasında meme kanseri Avrupa’da meme kanserine göre üç kat daha fazla bu yüzden erkenden duyarlı olmaya başlayacağız, özellikle ailede risk varsa erken kontrol edeceğiz. Duyarlıysak, erken öğrenirsek bu kesinlikle çözülecek.”

“Angelina Jolie’den sonra kadın meme büyütme trendi ortaya çıktı”

Meme kanserinin çok geniş bir grubu etkileyen kanser türlerinden biri olduğunun bilincine vurgu yapan İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Neslihan Kabioğlu, “Dünyada her 8 kadından biri, Türkiye’de her 12 kadından birinde hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanacak. Özellikle Türkiye’de bu oran son 20 yılda ikiye katlandı. 25’ten 50’ye çıktı. yüz binde Meme yüzeysel bir organ olduğu için erken belirtilerle saptanması çok önemlidir. En çok önerilen mamografi, 40 yaş üstü ve risk altında olmayan kadınlara iki yılda bir mamografi gerçekten önemlidir. Bu bizim en önemli silahımızdır. Meme kanserinde 20-40 yaşları arasında kendi kendine muayene ön plandadır ancak bunu bilinçli yapmaları önemlidir. dünyada.Risklerden kurtulamayan kadınlar da bize başvurdu ve memelerinin alınmasını istedi.Ama bu doğru bir yaklaşım değil, yüzde 10 oranında bu genetik kanseri görüyoruz.Meme için risk faktörleri %70-80 oranında kanser bilinmemektedir ve bu tip ameliyatları yüksek riskli ve mutasyon taşıyan kadınlara önermekteyiz. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyecektir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 yaş altında meme kanseri %5-6 oranında görülürken, ülkemizde 40 yaş altında %20 oranında meme kanseri görülmektedir. Ülkemizde meme kanseri teşhisi konan kadınların yüzde 20’sini 40 yaş altı genç kadınlar oluşturmaktadır.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir