Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde 650 yıllık tarihi bir caminin yanında kaya mezarlarının bulunduğu alandaki asırlık meşe ağaçları, yangınlar nedeniyle tescil edilmeyi ve koruma altına alınmayı bekliyor.
Kocaköy semtinde bulunan ve tarihi kitabelerle 650 yılına ait olduğu kaydedilen tarihi Ulu Camii’nin yanında büyük bir mezarlık bulunmaktadır. Mezarlıkta üç şeritli kaya mezarları ve 4-5 mezar bulunmaktadır. Tarihi camilerin ve kaya mezarlarının keşfedilmesiyle birlikte mezarlık 6 ila 7 bin yıllık bölgededir. Tarihi mezarlıkta her biri 3-4 asırlık meşe ağaçları, çimlerin kuruması nedeniyle zaman zaman çıkan yangınlar sonucu küle döndü. Antropolog Nasi Akdemir, hepsinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından arkeolojik ağaç olarak tescil edilmesi gerektiğini belirterek, bunun için çağrıda bulundu.
“Kukakuyi mezarlığında üç şeritli iki kaya mezarı ve en az 4-5 mezar var.”
Antropolog Nasi Akdemir, Kocaköy mezarlığının Ulu Cami’nin sadece bir sokak batısından başladığını söyledi. Akdemir, “Şu an bulunduğumuz yerin 500 metre batısına kadar uzanan bir mezarlık. Kocaköy mezarlığında üç sıralı iki kaya mezarı ve en az 4-5 mezar var. 1975 bit depreminden önce bir mezarlık vardı. bugünkü Şeyh Şerefeddin türbesinin altında büyük bir mezar.O tepeyi geçen patikada 5-6 Pythus mezarının ağızları görünüyordu.Kocaköy mezarlığı en az 6-7 bin yaşında. mezarlık meşe ağaçları ile kaplıdır.Bu ağaçların bir kısmının yaklaşık bin yaşında olduğunu tahmin etsek de, diğerleri 3-4 asırlık büyük ağaçlardır.
“Her yangında en az 2-3 ağaç kaybediyoruz.”
Yangından korunma talebinde bulunduklarını kaydeden Akdemir, “Kujaköy mezarlığında yılda ortalama 1-2 kuru ot yangını çıkıyor. Ancak her yangında en az 2-3 ağaç kaybettik. Son zamanlarda Kocaköy mezarlığını kaybettik. son beş yılda böyle iki dev ağaç var.Kocaköy mezarlığının korunması için bizzat belediyeye teklifte bulundum.İlkbaharda mezarlığa herbisit püskürtmek çok faydalı olur.Şu an için fark ettiğimiz yabancı ot büyümesini düşünüyorum. Bazı yangınların önleneceği ve bunların tespit edileceği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanan ağaçların tamamının dev ağaç olarak tescil edilmesi zorunludur.”
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın