"Enter"a basıp içeriğe geçin

Uzman uyarısı: ‘Havadaki değişiklikler kadınları daha çok etkiliyor’

Hava sıcaklıklarındaki ani değişimlerin insan ruhuna etkisinden bahseden Azm. Hiciv psikolog Dilek Memnon, “Hava değişikliklerinin psikolojik etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Araştırmalar erkeklerin yüzde 14’ünün, kadınların yüzde 28’inin etkilendiğini gösteriyor. Kadınların daha fazla etkilendiğini görebiliyoruz. Mutsuzluk gibi belirtiler devam ederse, halsizlik, uyku bozukluğu ve iştahsızlık İki haftadan uzun süre destek almak faydalı olacaktır.

Sonbahar aylarına rağmen hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu ve bazen sıcaklık değerlerinde hızlı bir düşüşün insan psikolojisini etkilediği bildiriliyor. Uzmanlar, hava koşullarındaki ani değişimler sonucu görülebilen mevsimsel depresyonlara karşı uyarıyor. Bekent Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Dr. Sinik psikolog Dilek Memnon, hava değişikliklerinin insanlar üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi ve önerilerde bulundu.

“Erkekler yüzde 14, kadınlar yüzde 28 etkileniyor.”

Hava değişimlerinin bireyler üzerindeki etkilerinden bahsetmişken, çözün. Hiciv psikoloğu Dilek Memnon, “Bu mevsimsel değişiklikler sırasında ruh halimizde ve ruh halimizde değişiklikler olabilir. Araştırmalar erkeklerin yüzde 14’ünün, kadınların yüzde 28’inin etkilendiğini gösteriyor. Dolayısıyla kadınların daha fazla etkilendiğini görebiliyoruz. yazın kendimizi atıyoruz.” Daha çok, daha enerjik ve zinde hissediyoruz. Kışın kendimizi kapatıyoruz. Bu nedenle, hava değişikliklerinin psikolojik etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Bize mutluluk, zindelik ve enerji hissi veren serotonin , doğrudan güneşle birlikte yükselebilen bir hormondur.Salgısı azalan güneş ışığı ile de azalabilir.Düşük enerji mutsuzluğa ve depresyona yol açabilen bir etkiye sahip olabilir.Bunların aksine hava değişimleri ile tabiki bazıları daha çok etkilenir, diğerleri daha az etkilenir.Kişiden kişiye değişebilir.Ayrıca Eylül ve Nisan aylarında gördüğümüz mevsimsel depresyonlar da sık görülür.Mutsuzluk, enerji kaybı, halsizlik, uyku bozukluğu ve iştahsızlık gibi belirtiler varsa iki haftadan fazla devam ederse, destek almanız faydalı olacaktır.

“Ruhumuz mevsimsel değişikliklere uyum sağlamaya çalışır”

İnsan vücudunun da mevsimsel değişikliklere uyum sağlama süreci olduğunu ifade eden kararlılık. Alaycı psikolog Memnun, “Uyku saatlerimiz ve biyolojik saatimiz buna göre uyum sağlamaya çalışıyor. Bedenimiz nasıl mevsimsel değişikliklere uyum sağlamaya çalışıyorsa, ruhumuz da öyle. Yani daha düzenli yatma, planlama, egzersiz yapma, yürüme, düzenleme gibi şeyler” Bu durum beden ve ruh sağlığı için önemli olan serotonin düzeylerini dengelemeye yardımcı olacaktır Mevsimsel depresyon belirtileri isteksizlik, mutsuzluk, umutsuzluk, yorgunluk, halsizlik, kaygılı düşüncelerin artması, uyku bozuklukları, az çok uykulu olma, iştah değişiklikleri, değersizlik, suçluluk, hayata karşı isteksizlik, pes etme vb. Bu belirtileri hissediyorlarsa gün ışığından faydalanmak için dışarı çıkabilirler.. son olarak; sosyalleşebilirler.Sevdiklerinizle, ailenizle ve arkadaşlarınızla sosyal iletişim kurmaktır ruhunuzu besleyecek ve ona karşı destek sağlayacak depresyona karşı güçlü bir savaşçı.Nefes egzersizleri yapabilirsiniz.Böyle zamanlarda karbonhidrat yemek daha çekici gelir ve geçici mutluluk verir.Bağımlılık yapma potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. ”

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir