"Enter"a basıp içeriğe geçin

Van Gölü kıyısında sular metrelerce çekildi

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum köyünde Van Gölü kıyısında sular metrelerce çekilirken ortaya çıkan yeni adalar tehlikeyi gözler önüne seriyor.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle suların çekilmesiyle birlikte dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde yeni küçük adalar ortaya çıktı ve Cumhurbaşkanlığı ile Resmi Gazete’de yayınlanan “Sürdürülebilir Doğal Sit, Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescillendi. kararname. Suyun sığ olduğu noktalarda çekilme tehlikeli boyutlara ulaştığı için Tatvan bölgesinde alarm zilleri çalmaya başlıyor. Gölün kıyısında metrelerce geri çekilme yaşanırken, yerleşim yerlerine yakın bölgelerde küçük adaların ortaya çıkması tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

Fotoğrafçı İnes Tarlan, Van Gölü’nün sularının çekilmesinin sebeplerinden birinin tarımda düzensiz sulama olduğunu belirterek, “Sarıkum köyünün kıyısındayız. Çok sancılı bir durum. Suların çekilmesiyle birlikte” dedi. mikrobiyolitler ortaya çıktı elimizden geldiğince sahili temizlemeye çalışıyoruz tüm vatandaşlarımızın duyarlı olması lazım ayrıca bakın van gölü uzun zamandır alınıyor biz de hayretle izliyoruz bu kış çok yağmur yağsın en azından Van Gölü’nü dolduracaktı.Tek umudumuz bu.Umarım bizim için daha iyi olur.Gelecek nesillere güzel Van Gölü’nü bırakacağız.Gölün çekilmesinin bir başka nedeni daha küresel ısınmadan ve çevre köylerde kullanılan tarımsal sudan kaynaklanabilir. Kuyulardan dolayı su çekme oranı çok yüksek. İnşallah Van Gölü’nün önümüzdeki yıllarda eski haline dönmesini umuyoruz.”

Araştırmacı ve yazar Mert Atal, Van Gölü’nün suyunun çekilmesine uzun bir süre sonra tanık olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ender güzelliklerinden biri olan Van Gölü’nün binlerce yıllık bir geçmişi var. suların bu derece çekilmesine tanık olundu.Bu bizim için üzücü bir durum çünkü Van Gölü harika bir ekolojik yapıya sahip.Bu ekosistemin kaybı hem ülkemiz hem de bizim için üzücü bir durum.Bilindiği gibi Van Gölü cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sit alanına dönüştürülerek koruma altına alınmıştır.Geçenlerde NASA ajansından bir fotoğraf çekilmiştir.Böyle bir doğal güzelliğin ortadan kalkması aynı anda hem yerel halkı hem de tüm ülkeyi rahatsız etmektedir.Açısından büyük önem taşımaktadır. doğal güzellikleri ve turistik bir yer olması nedeniyle Van Gölü’nün korunması için acil adımlar atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir