"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kim çöpünü getirirse parasını alır gider

Samsun İlkadım Belediyesi her gün iki mahalleye giderek geri dönüşüm atıkları iki otobüsle vatandaşlar için toplayarak çöp toplama araçlarına dönüştürüyor. Vatandaşlar getirdikleri atıkların ağırlığı kadar para alarak evlerine dönüyorlar.

İlkadım Belediyesi, bölgede atık oluşumunu azaltmak için “Atığını al, paranı al” projesini hazırladı. Mahallelerden ambalaj atıkları, cam atıkları ve pil atıkları toplamak için özel olarak kurulan 2 Mobil Atık Aracı (ATOM), proje kapsamında her gün önceden duyurulan iki mahalleye giderek vatandaşlardan geri dönüştürülebilir atık kabul ediyor. Atıkları tartılan vatandaşlar, getirdikleri atıkların ağırlığı kadar nakit makbuz karşılığında anında alıyorlar. Kadem Belediye Başkanı Necatin Demirtaş, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) yaptığı açıklamada, atık getiren vatandaşlara piyango çeki vereceklerini, vatandaşların otomobil, televizyon, beyaz eşya gibi birçok hediye kazanma fırsatı yakalayacağını söyledi. .

“Çöplerini getirenler, piyangodan araba kazanma şansına sahip olacaklar.”

Başkan Necatin Demirtaş, geri dönüşüm malzemeleri getiren vatandaşların aldıkları paraya ek olarak çekilişe katılarak araba kazanma fırsatı bulacağını belirterek, “ATOM projemiz çok ilgi gördü. Bir aracımız vardı, artırdık. 2’ye hatta belki 3’e bile çıkardık.Farklı bir yöntem de kullanmaya başladık.Milli piyangoyla görüştük.Çöpünü getiren vatandaşlara bilet vereceğiz.Biletini daha sonra alan vatandaşlar Milli Piyango’ya tabi olacak. Yıl sonunda yapılacak çekilişte çöplerini getiren vatandaşlar araba, buzdolabı, beyaz eşya, tv gibi birçok hediyeyi kazanma şansı yakalayacak. Vatandaşlarımızdan çok güzel geri dönüşler alıyoruz” dedi.

“ATOM sayısı artabilir”

Necatin Demirtaş, şu anda 2 olan ATOM araç sayısının ihtiyaca göre artabileceğini belirterek, “Çöp konteynırlarının yanında ayırma bidonlarımız var. İhtiyaç oldukça sayılar artacak. Görevi ATOM ile üstlenebileceğimizi düşündük, ama yetmedi belki yarın 2 gün yetmezse 3-4 ATOM aracıyla Atıkları toplayabiliriz. Vatandaşlar biriktirdikleri kağıt, metal, plastik, cam, yağ gibi geri dönüşüm malzemelerini getirdiklerini duyarlar.Otobüse getirdikleri malzemeler tartılır ve geri dönüşüm malzemelerinin ağırlıklı maliyetini anında nakit olarak alırlar. vatandaşlar piyasa giderlerini derhal keserler.”

“Vatandaşlardan aldığımız paranın 8 katını temizliğe harcıyoruz”

Türkiye’nin birçok ilinden büyük olan İlkadem’de temizliğe ayırdıkları bütçenin vatandaşlardan topladıkları bütçenin 8 katı olduğunu söyleyen Başkan Demirtaş, “Bu uygulama ile atıklar ayrıştırılıp getirilirken atık toplama stoklarımız Şu anda da özellikle ana arterlerde küçük çöp konteynerlerini 3000L konteynerlerle değiştirdik.Eskiden günde 3 defa çöp topladığımız yerde şimdi 3 günde bir çöp topluyoruz. çöp ve atık toplama maliyeti araç yakıtıdır.Ayrıca indirim yaptık.Sadece temizlik için teklif bedeli olarak yılda 40 milyon liradan fazla ödüyoruz.Topladığımız miktar 5 milyon lira.Topladığımız paranın 8 katını harcıyoruz. Bu masrafları ne kadar azaltabilirsek belediyemize o kadar az yük biner.”

Hangi Geri Dönüşüm Malzemeleri Ne Kadar Tasarruf Sağlar?

ATOM’a getirilecek atık ağırlığından elde edilecek nakit miktarları aşağıdaki gibidir:

Bir kilo karton 1.5 lira, bir kilo kitap 2 lira, bir kilo pet şişe bir kilo 7 lira, bir kilo naylon bir kilo 4 lira, bir kilo teneke hurda 3.5 kilo Türk lirası, bir kilo plastik bir kilo 4 kilo, bir kilo kutu, bir kilo 3 kilo teneke, Bir kilo cam 0,10 TL ve atık bitkisel yağın ağırlığı 5 TL’dir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir