"Enter"a basıp içeriğe geçin

Karsta kazları beslenmiştir

Lezzetiyle dünyaca ünlü Kars’ta kış sofralarının vazgeçilmezi olan kazlar, kesimden önce besiye alındı.

Kars’ın Susuz yöresinde doğal ortamda yetişen kazlar, sahipleri tarafından büyütüldü. Kars mutfağının olmazsa olmazlarından olan kazlar, yıl boyunca çayırlarda büyük bir emekle yetiştirilir. Çayırlarda beslenen kazlar, Sosuz Çayı’nda yıkanır ve kesim öncesi besi yapılır.

“Kazlar kıştan önce besiliydi”

Öz Kars, Ali Baba’nın Susuz’daki çiftliğinde bakıcıları tarafından bakılıyor. Rutin bakımları yapılan kazlar kış gelmeden besiye alınır.

Eren Karayoğlu, kazların beslendiğini belirterek, “Kesilmeye sadece iki ay kaldı. Şimdi arpa veriyoruz. Kar bekliyoruz. Kar yiyen kaz eti daha lezzetli. Giderek artıyor. daha güzel. Şimdilik sabah, öğle ve akşam her zaman yemeklerinin üzerinde duruyoruz.”

‘Masalarda pahalı olur’

Karibooğlu, önceki yıllarda 250 liradan satılan kazların bu yıl 400 liraya satıldığını ifade ederek, “Toprağımızda günlük olarak arınıyoruz, hastalıklara karşı otluyoruz. Yemekle düzeliyor. Fiyatlar 300 ile 400 lira arasında değişiyor. Maliyetler arttı, giderlerimiz yüksek ve giderlere göre biraz artırmamız gerekiyor.”

Öte yandan kazlar, kar yere düştükten ve kazlar soğuğu görüp karı yedikten sonra Kasım ayında kesilecek; Kesilen kazlar kuruduktan sonra sofralardaki yerini alacaktır.

400 liradan 500 liraya kadar satışa sunulacak.

Kış sofralarının vazgeçilmezi olan Kars’ta bakımı zor olan kazlar geçen yıl 250 liraya satılmıştı. Bu yıl artan maliyetler nedeniyle 400 liradan 500 liraya kadar satışa sunulacak.

İlkbaharda başlayan ve kar yağışından sonra sonbahara kadar beslenen kazlar kesilir. Kazların buz yedikten sonra daha lezzetli olduğuna inanılıyor. Kars ve yörelerinde yaygın olarak beslenen kazlar, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük illere beslenir. Doğranmış ve kurutulmuş kazların bir kısmı şehir restoranlarına, bir kısmı da Kars dışında satılmaktadır.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir