"Enter"a basıp içeriğe geçin

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin film gösterimlerinin ikinci günü sona erdi.

Antalya Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 59. Antalya Altın Film Festivali’nin ikinci günü Antalya seyircisinden yoğun ilgiyle geçti.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın filmlerinden Burak Şevik, Sofia Bohdanovic ve Blake Williams’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Gedish ya da Jedisi’ seyirciyle buluştu. Yönetmenlerden Burak Çevik, arkadaşını kaybetmenin yasını tutan bir kadının film sonrası yaptığı röportajda filmle ilgili soruları yanıtladı. Burak Çevik, “Tuzdan Kaide ve Aidiyet filmlerim gibi bu film de izlemesi kolay değil ve bir sanat festivali filmi. Bu film, kişisel bir duyguya dayalı ortak bir film yapabilir miyiz diye ortaya çıktı. Film yapım pratikleri” dedi. değişiyor.Sektörün anlamı değişiyor.Filmler de sektör de değişiyor.Bir de eski bir film endüstrisi var yani retro tarzında para alıyorsunuz, sipariş veriyorsunuz, yatırımcı buluyorsunuz ama şimdi film yapımcılığı demokratikleşiyor.Çünkü film yapım ekipmanlarına kolayca ulaşabiliyorsun.Önemli olan sahip olduğun fikir, ne kadar güçlü olduğu ve bir yapı oluşturup seyirciyle bir araya getirip getiremeyeceğin… Bu film biraz tecrübe oldu. . Antalya’da daha önce 3D film gösterilmedi ve ben ilk defa bu deneyimi yaşadım. Umarım sizde de bir şeyler bırakır.”

Bilmen Soilmes’in yolunun ayakta kalmaya çalışan üç kadın, yönetmen Bilmen Soilmez, oyuncular Manulia Maya, Lachin Ceylan ve Şenay Aydın, senarist, yapımcı ile kesiştiği Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’ndan “Ayna Ayna” filminin gösterimi Haşmet Topaloğlu, kurgucu Evren Luş, yönetmen Erengül Öztürk ve ses tasarımcısı Seçkin Akyıldız’ın katılımıyla. “Nerede’de düşler, tiyatro, şiirler var. Her zaman sanatla başlayan süreç, Frida Kahlo ile başladı. Şenay Aydın’ın Frida Kahlo’ya hayran olması, onu sevmesi ve önemsemesiyle başladı. Bunu 2011’de zaten konuşmuştuk ve Frida Kahlo’nun büyük bir hayranıyım. O yıl Frida Kahlo Diego’nun İstanbul’da sergisi açıldı. Hayranlığını anlatmak ve hissettiklerini belgelemek için bir video çekmeye karar verdik ve bu filmin süreci başladı.”

Senaryoyu birlikte yazarken bir denge olduğunu kaydeden Heshmet Topaloğlu, “Aklıma keskin fikirler, sahneler ve fikirler geliyor. Belmin de kendi fikirleri ve görsel yaklaşımıyla daha zarif bir şekilde düşünmenin ve anlatmanın bir yolunu buluyor. Aslında güzel bir süreç.” Filmin çıkış noktası bu. Ama filmde iki şey var, dedi Belmin; biri hayal gücü, fikirler, geçmişte yaşadıklarımız, gelen fikirler. Hayata gözümüzün önünde ama öte yandan ne yazık ki hayatta değişen birçok olay ve ilişki görüyoruz.

Lashin Gillan, “Hayatımın bir bölümünün yeniden yorumlanmış bir özetini izliyormuşum gibi hissediyorum ve siz bunun hakkında hiçbir şey bilmiyorsunuz. Buradaki diğer kadın karakterler de zaman zaman öğrencilerimle karşılaştığım profiller. Kaygıları, korkuları, sahneye çıkma korkuları, kendilerini ifade etme arzuları…bana göre çok güzel bir film, hepimizin birdenbire ifade istediğini ve sanattaki bu ifade arzusunun daha önce gördüğümüz rüyalardan kaynaklandığını söylüyor. “

Shenai Aydın, “Sanırım birçok oyuncu için mümkün olmayan bir şey yaşıyorum. Frida maçı yapmak gibi bir amacım vardı. Görünen kısmı değil, kendimi bağladığım kısmı oynamak istedim. Her zaman kendimi çok yakın hissettim. Belmin ve Hamad’a çok minnettar olacağım. Bu rol ve bu film için…”

Manolia Maya, “Belmin’le çalışıyorduk, yardımcı yönetmendim. Çok uzun bir seçim sürecinden geçtik. Sonra bana rolü teklif ettiler. Aylin’i yazarken içimde bir şeyler görmüşsündür eminim. Belmin’e güvendim ve benden daha çok kızardım ve ‘Kendimi çok şanslı hissediyorum, denemek harikaydı’ dedim.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda Signe Baumane Benim Evlilik Hayatım / Evlilikle Aşkım ve Michal Vinik’in Valeria Başlıyor / Valeria Türkiye’de İlk Defa AKM Aspendos Salonu’nda Evleniyor.

Ulusal Belgesel Yarışması’nda “Hatis”, “Filmin adı nedir?” Ve “KAF KAF” filmleri seyirciyle buluştu.

Murat İrun’un doksan yaşında olmasına rağmen en fazla yedi ila sekiz yıl yaşayacağı söylenmesine rağmen hayatının kırk iki yılını geride bırakan Spinal Musküler Atrofili bir kadının hikayesini anlattığı “Hatis” belgeseli. yıllar. – Yüzde sekiz engelli, ayrımcılık ve adaletsizlikler karşısında hayatından ayrılmaz, inatla sınırı geçmeye çalışan kahraman Hatice Özkan ve babası Murat Özkan ile gösteriye katıldı. Murat Erun, filmin ardından gerçekleşen söyleşide sözü Hadesa Özkan ve izleyicilere bıraktı.

Hatice Özkan, “Aslında filmde sadece benim hikayem yok, ailemin ve birçok insanın bir şekilde hikayeleri var. Özel gereksinimli bireylerin hayatlarına dokunduk ve onlara dokunduk ve umarım kalplere dokunabiliriz. başkalarının da.”

“Filmin adı nedir?” Türkiye’de kadın sinemasının temellerini atan 68. kuşağın öncü kadın yönetmenlerinin kayıp deneyimlerine ve filmlerine odaklanan . Yönetmen Pınar Fontini belgeselinin gösteriminin ardından seyirciyle buluştu.

Filmin çekimlerine 2016 yılında başladığını belirten Pınar Fontini, “Antalya Film Forum’un desteğiyle 2021 yılında post prodüksiyona geçebildim. Aslında filmde anlattığım hikayeleri yaşadım. Filmi çekerken… Kadın sinemacılarla ilgili hatalar üzerine dolu bir tarih var, “Gerçeğe ulaşmak ve onlarla sohbet ederek gerçeği bulmak ve onu kaydetmeye başlamakla ilgili olduğunu düşündüm. ”

Yönetmen Metin Dağ, 1966 Savaş depreminin acısını bizzat yaşayanların yolculuğuna tanıklık eden ve trajik etkilerini hayatları boyunca taşıyan belgeseli “Kef Kaf”ın gösteriminin ardından gerçekleştirilen söyleşide izleyicilerin sorularını yanıtladı. Coğrafyanın kaderi.

Metin Dağ, “2020’den beri bu film üzerinde çalışıyorum, her izlediğimde ağlıyorum. Aslında belgeseli pandemi döneminde ben tasarladım. Topluluğuma bir sözüm vardı ne yapabilirim, kurdum” dedi. 22 yıl sonra Varto’ya gittim.Belgeselde 150 kişiyle röportaj yaptık, hepsi aynı hikaye ama farklı duygulara sahipti. 8 ay boyunca hepsine tek tek ulaştık. 56 yıldır yerin altında olan el. Ülkemin birçok yerinde hala var ve bu acıyla uğraşıp enkazdan çıkarmamız gerekiyor.”

Özel Gösteriler Dairesi’nin filmlerinden “Leyla Hanım”ın gösterimi, filmin yönetmeni Elke Eisesag, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet vekilinin katılımıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kansel Tuncer’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Başkan. İzmit Belediye Başkanı Yaşar Kardaş ve Belediye Başkan Yardımcısı Çetin Sarıca.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, trajik bir kazada hayatını kaybeden Türkiye’nin ilk bölge belediye başkanı Leyla Atakan’ın hayatını anlatan belgeseli izledikten sonra, “Leyla Atakan belediye başkanı olmasa da iz bıraktı, kadın dik duruyor. , Ne istediğini bilen bir kadın, kadınlar için savaşan bir kadın. Bu kadınların mücadelesi unutulmamalıdır. Leyla Atkan ve onun gibi birçok kadın figür, toplumun her kesiminde var olma mücadelesi veren tüm kadınlara rol model olmalıdır. ve ben varım demeye cesaretin var, unutulmasın dedik, böyle bir film yapmaya çalıştık.”

Ödüller bu akşam Antalya Film Forum’da bulunacak.

Antalya Film Forum’da dün uzun metrajlı film, dizi/kısa dizi ve Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu platform projelerinin sunumları yapıldı. Tüm kategorilerdeki sunumların sona erdiği Antalya Film Forum’da, sahipleri bu akşam gerçekleşecek bir parti bulacaklar.

Forum + etkinlikleri kapsamında, Fransız Amerikalı oyuncu, yönetmen, yönetmen ve yapımcı Jean-Marc Barr ile Türk oyuncu ve yapımcı Damla Sönmez’in filmlerdeki oyunculuk deneyimlerini anlattığı, deneyimli Amerikalı yazar ve sinema eleştirmeni Deborah Young’ın gözetiminde bir ders gerçekleştirildi. ABD, Avrupa ve Türkiye.

“Dijital Platformlar: Ortak Beklentiler Nelerdir?” Başlıklı konuşmada senarist ve yönetmen Deniz Akshay, yapımcı Yamash Okur, Netflix Türkiye içerik direktörü Özçi Bağdatlıoğlu ve BluTV içerik reklam direktörü Deniz Çamuz Ovlaz sektördeki ortak beklentilerden bahsetti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhitin Şereh’in başkanlığını yaptığı 59. Antalya Altın Film Festivali’nin Genel Müdürü Kancel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu, Sanat Yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum Direktörü Armağan Lal ve Pınar Evrinosoğlu yürütüyor. .

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir