"Enter"a basıp içeriğe geçin

2700 yıllık Urartu duvar resimleri arkeoloji dünyasını karıştırdı

Van’ın merkez Tospa bölgesinde kaçak kazılar sırasında ortaya çıkarılan 16 metre uzunluğundaki tünelin girişinde bulunan 2 bin 700 yıllık freskler arkeoloji dünyasında büyük heyecan yarattı.

Urartu uygarlığının en etkileyici yapılarından Ayanis Kalesi’ne 3 km, şehir merkezine 25 km uzaklıktaki Garibin Tepe’de, definecilerin kaçak kazı yaptıklarını bildirmesi üzerine bölgede koruma çalışmaları başladı. Korunan alanda yapılan incelemelerde, kazılan 16 metre uzunluğundaki tünelde bugüne kadar görülmemiş 2.700 yıllık mavi ve bordo freskler dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prof. Dr. Mehmet Eşikli gözetiminde kazılara başlandı. Bu yılın yaklaşık iki buçuk ayı süren kazı çalışmaları tamamlanırken, koruma önlemleri kapsamında tablolara zarar vermemek için tünelin havayla teması kesildi.

“Dünyada eşi benzeri olmayan duvar resimleriyle karşılaşıyoruz”

İHA muhabirine verdiği röportajda Prof. Dr. Dr. Mehmet Işıklı, Van’a 25 kilometre uzaklıktaki “Gariben Tepe” olarak adlandırılan bölgenin kaçak kazılarla gündeme geldiğini belirtti. Bölgeyi arkeolojik ve kültürel bir değer olarak uzun zamandır tanıdıklarını ifade eden Prof. Dr. Ishikli, “Göl kıyısında harika bir Urartu yerleşimi olan Aeneas Kalesi’nde 35 yıldır kazı yapıyoruz. Bu kazılar sırasında harika bir Urartu kenti keşfedildi. Dini yapıları, tapınakları, sarayı ve buluntuları ile Aeneas Kalesi” Urartu’nun başlıca yerleşim yerlerinden biridir.Maalesef kaçak kazıcılar durmuyor.Bu dünyanın her yerinde büyük bir sorun.Geçen yıl bütün kış çalıştıklarını tahmin ediyoruz.Geçen yıl boyunca 16m uzunluğunda bir tünel kazarak kaçak kazı yapmaya çalıştılar. kuzey tepe.Sonra buradan müzemize bir ihbar geliyor.Müze yönetimi geliyor Ve akredite uzmanlarımız yerinde kontrol ediyor.Sonra birlikte baktık.Olay Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da yansıdı. 16 metre uzunluğundaki kaçak kazı tünelinin girişinde, dünyada eşi olmayan, iyi korunmuş duvar resimleri bulduk bu bizi çok heyecanlandırdı, ardından Bakanlık devreye girdi ve yasal süreci başlattı.Temmuz ayında burada kazılara başladık. Yaklaşık iki buçuk aydır sahadayız.Eylül ayı itibari ile maalesef bölgede çalışma koşulları mümkün değildi.Tedbir alarak hafriyat çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Önleyici olun ve bu alanı kapatın.”

‘Korumak için olağanüstü bir çaba gösterdik’

Fresklerin arkeolojide büyük heyecan uyandıran buluntular topluluğu olduğunu söyleyen Ishikli, “Aynı zamanda bu çok zor bir buluntu seti. Çünkü korunması çok zor. Aynı zamanda kerpiç bir korunması zor yapı seti.Maalesef bu durumda burayı korumak için olağanüstü bir çaba gösterdik.Çalışmamız sırasında uzmanlardan da gerekli görüşleri aldık.Kesinlikle o bölgede sondaja başlamadık. Freskler hala gravür için bekliyor.Alanı emniyete aldık.Bazı işlemlerde orada bakım ve sprey yapıyoruz.Hava ile temas ettiği için mikrobiyolojik ortam oluşturuyor ve bozulma süreci başlıyor.O yüzden spreyliyoruz. Tünelin önüne geçici bir baraka yapıp havayla bağlantısını kestik.”

“Tepenin yamacında yer alan Pompeii ya da Efes evlerinde bunların tüm dünyada örnekleri var”

İshikli, önümüzdeki yıllarda geliştirecekleri proje ile tünel alanını kaplayarak dikkatli bir kazı çalışması yürüteceklerini belirterek, “Kutuda yer alan Pompeii veya Efes evlerinin muhteşem fresklerini görebileceğiniz bir yerimiz olacak. dünyanın her yerinde örnekleri olan tepeler.”

“Kaldığımız yerden devam edeceğiz”

Van Müzesi Müdürü Fatih Arab, bu bölgenin daha önce kayıt altına alındığını belirterek, daha sonra bulunan buluntularla buranın önemini öğrendiklerini belirterek, “Alanın önemini bugüne göre tespit ettik. kaçak kazıların sonuçları Müzeler Daire Başkanlığı ve Prof. Dr. Mehmet Eşikli gözetiminde kazılara başladık Tüm müze uzmanlarının gözetiminde kurtarma kazılarını tamamladık Bu yıl itibari ile alanı kapatacağız Gelecek yıl kaldığımız yerden çalışmaya devam.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir